מה אתה לא בוטח בי - כל האמת על למה אתם חייבים לעשות חוזים

מה אתה לא בוטח בי
כל האמת על למה אתם חייבים לעשות חוזים


האמת היא שקצת נמאס לי! נמאס. כל שבוע מגיעים אלי מספר לקוחות חדשים, חברות קטנות ובינוניות עם סכסוך שיש להם עם לקוחות, ספקים וצדדים שלישיים ומבקשים שאגיש מהר תביעה בשמם לבית המשפט ואולי גם צו מניעה ועוד כל מיני הליכים משפטיים. ואז מגיע השלב שבו אני מבקש לראות את החוזה שעשו עם אותו צד בן בליעל. באותו רגע משתררת שתיקה. המנכ"ל מסתכל על הסמנכ"ל, הסמנכ"ל מסתכל על המזכירה הראשית והיא בתורה מיד קופצת ושואלת: "תרצה קפה"?

שלום לכולם, אני עו"ד ויועץ משפטי לעסקים אסף קריאל ובמאמר קצר זה אדבר איתכם היום על הסיבות לכך שאתם חייבים, אבל ממש חייבים, לעשות חוזים בכתב. במאמר קצר זה אסביר את היתרונות של שימוש בחוזה, כמו גם על הדרך הנכונה לעשות את זה. בהזדמנות זו גם אסביר בקצרה למה חוזה כתוב ככלל, עדיף על הסכם מילולי ולחיצת יד... 

ובכן, רוב האנשים חושבים על חוזה בתור מסמך כתוב, בעוד שהסכם בין אנשים יחשב כאמירה בעל פה. בחוק, אין כל הבדל! המילה "חוזה" היא החלופה למונח "הסכמה/הסכם".

נכון, חוזה בעל פה הוא אכיף בבית משפט בדיוק כמו הסכם כתוב. הבעיה הגדולה היא להוכיח את ההסכמות ביניכם. אם ההסכם שלכם הוא בעל פה, אתם צריכים לפחות עד אחד, ועדיף יותר מאחד, אשר יכולים לאשר את הגירסה של האירועים או את פרטי התנאים שסוכמו. מאידך, פיסת נייר, או כיום, קובץ מחשב, חתום ומתועד היטב, לא ניתן להכחשה בקלות!

אני משוכנע שחלק מכם עדין מתעצבנים מההרגל והכסף שמעורב בכך, כאשר עורך הדין שלכם מתעקש לתעד כל דבר ולכתוב מכתבים רשומים, אבל חשבו והשוו את התגובה שלכם כאשר יש לכם לקוח או ספק שמשתמש בטלפון בלבד ללא כל מסמך או תיעוד, לא משנה כמה הוא אדם כנה וישר.

פעמים רבות שמעתי את הטענה שחוזה מילולי הוא טוב כמו אחד כתוב. אמנם זה נכון, אבל איך אתם מתכוונים להוכיח שיש לכם חוזה בכלל, אם זה מילה שלכם נגד מילה שלו?

בנוסף, חשוב להבין את העלויות העקיפות שעלולות להגרם לכם כשאין חוזה. לדוגמא לקוח של משרדי אשר פיתח מוצר אך לא חתם על הסכם ייצור בקבלנות עם היצרן שלו - שעלותו הייתה מגיעה לכמה אלפים בודדים. בהעדר חוזה, כעבור כמה שנים התחיל היצרן ליצר את אותו המוצר עבור המתחרה של הלקוח שלי. עלות ההליכים המשפטיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב שכללה בקשות לצווי מניעה ובקשות חשובות לרוב, הליך גישור מיותר שנכפה עלינו על ידי בית המשפט וכן הליכי ביניים רבים אך נדרשים, הגיעה בסופו של יום ל-92,000 ₪!

אלא הן דוגמאות קטנות ופשוטות מאוד, אבל הסיכון להתממשותן קיים בכל אלמנט של חיינו כאשר אנו תלויים באדם אחר. השורה התחתונה היא כי ראשית, באמצעות הסכם כתוב, אתם יכולים למנוע מראש נפילה למלכודות כאלה. ושנית, החוזה הכתוב ייתן לכם נתיב פעולה משפטי כדי לפצות אתכם על הזמן המבוזבז שלכם ועל כל נזק אחר שעלול להגרם לכם.

יתר על כן, הבעיה הגדולה ביותר כאשר אתם עובדים ללא חוזים היא, מה שנקרא בז'רגון המשפטי, חוזה משתמע או מכללא. כלומר שכאשר, חו"ח, פורץ סכסוך בינכם לבין לקוח/ספק/משקיע/ שותף עסקי/עובד וכיוצא באלה, לגבי השאלה למה התכוונתם שאמרת כך או אחרת או כיצד הסכמה כזו או אחרת צריכה הייתה להתבצע, אזי ככול שאין חוזה כתוב השופט המסכן שבפניו יבוא הסכסוך, יאלץ לקבל החלטות לגבי מה הייתה כוונת הצדדים רק על ידי הסתכלות בהתנהגותכם ומה נאמר ביניכם באמצעי תקשורת השונים (דוא"ל,פקס וכדו'). המשמעות של זה היא שכבוד בית המשפט יכול להחליט שאתם ויתרתם על זכויות מסוימות בעבודה שביצעתם, ויתר שמעולם לא התכוונתם לוותר, ובכך אתם תקבלו עסקה גרועה בהרבה מעסקה שבה היה מעורב עו"ד מנוסה אשר היה מייעץ לכם ומעלה על כתב את הסכמותיכם תוך שימת לב לחקיקה והפסיקה הרלבנטית.

 10 דוגמאות מני רבות, ליתרונות שיצמחו לכם מייעוץ משפטי מקצועי ובעריכת חוזים בכתב: 

חוזה מונע מכם בעיות עם החוק והפסיקה
אנשים רבים, כולל בעלים ומנהלים של חברות, מוצאים את החוק והפסיקה מורכבים ומבלבלים. כתוצאה מכך, אני נתקל לעיתים קרובות מאוד בעסקים שנופלים לסכסוכים עם החוק מאחר והם לא מבינים או מכירים את החוק והפסיקה הרלבנטית. ולכן, חוזה כתוב שנוסח על ידי עו"ד מומחה ומנוסה יבטיח כי אתם תמיד תישארו בצד הנכון של החוק!! כמובן שיש תבניות חוזים DIY זמינות באינטרנט, אבל המקור לתבניות אלו לא ברור וידוע, ועלול לסכן את העסקים שלכם ולא להציע לכם הגנה מלאה ובמקרים כאלו גם לא יהיה לכם למי לפנות לפיצוי, בעוד עוה"ד מבטחים עצמם כנגד נזקים שעלולים להגרם לכם עקב טעות או רשלנות מקצועית.

חוזה מאפשר לכם להוכיח פרטי הסכמות והתחייבויות הצדדים
זו בהחלט אחת הסיבות מדוע חוזה כתוב הוא חיוני עבור העסק שלך – שכן, חוזה כתוב וחתום משמש כרשומה רשמית של מה שהסכימו הצדדים המעורבים בו ומהווה מקור משפטי-ראייתי להוכחת הפרטים והתנאים של מה שאתם והצד השני הסכמתם ויאפשר לכם לנקוט פעולות משפטיות לאכיפת הסכמות אלו. 
לדוגמא, חוזה יספק לכם: הנחיות לגבי סמכויות הניהול והחתימה שניתנו לבעלים או למנהלים בעסק, את ההבנה האולטימטיבית של ההסכמות בין בעלים של חברה והמשקיעים שלה, מועד סיום כל חוזה עבודה עם ספק שירות, מתי יש לשלם עבור עבודה שהושלמה, חובות שאתם צריכים כדי לעמוד בהם כלפי העובדים שלכם או פשוט מי יכול לבטל חוזה או להביא לסיימו ובאלו תנאים.
אולם, זכרו!! כל הדברים האלה חייבים להיות כתובים בחוזה כדי להוות הוכחה משפטית.

חוזה מסייע לכם במניעת אי-הבנות עם הצד השני ולמזער הסיכון לסכסוכים ולהגביל חבותכם
חוזה כתוב מיוצר בדרך כלל במהלך מיזם עסקי רגיש בין הצדדים הנכנסים להסכם עסקי. מטרתו העיקרית של הסכם כתוב זה היא לתת לכם ולצד השני הזדמנות לקרוא ולהבין בצורה ברורה יותר את התנאים או את ההגבלות והזכויות והחובות של הצדדים כולל, הציפיות האישיות של כל צד ממשנהו ועל מה הם הסכימו לאחר דיון יסודי ומו"מ. החוזה בכתב יהיה גם תזכורת לכל צד כי העסקה צריכה להילקח ברצינות, ועצם קיומו מעודד את הצדדים לשתף פעולה ולבצע המחויבויות שלהם, עובדה המקטינה את הסיכון שלכם לחבות כלפי הצד השני.

חוזה עוזר לכם לקבל תשלום
ברשימת העדיפויות העסקיות שלכם, קבלת תשלום תהיה בוודאי בחלק העליון. כך שאם הלקוחות שלכם לא משלמים, אתם מפסידים. חוזה יכול לתקשר ללקוחות שלכם מתי הם יכולים לצפות מכם לחשבונית ומתי הם צריכים לשלם את החשבונות שלהם. אם הם יחליטו שלא לשתף פעולה, החוזה ניתן לאכיפה משפטית ויתמוך ויסייע לכם בכל פעולה משפטית שתנקטו כדי להחזיר את החוב.

חוזה כתוב מספק לכם ביטחון, ודאות ושקט נפשי
בכל עסקה מסחרית, חוזה בכתב יכול לספק ביטחון, ודאות ושקט נפשי לכל הצדדים המעורבים בעסקה. 
כן, אמרנו שדברים יכולים להיות מוסכמים בעל פה, או בדוא"ל, אבל כמה מעמד משפטי-ראייתי יש להם? התשובה היא מעט מאוד והם קשים מאד להוכחה. חוזה טוב יתאר את התהליכים התפעוליים והמכירתיים של העסקה ויסביר כיצד הלקוחות יכולים להשתמש בשירותים או במוצרים שלכם. על ידי העברת מידע זה, אתם יוצרים וודאות שכן, כל הצדדים יודעים איך לפעול ומה צפוי מהם. וודאות זו תיתן לכם את השקט הנפשי להתרכז בדבר שבו אתם טובים בו באמת – לייצר, למכור או לתת שירות.
לדוגמה, חוזה עבודה כתוב, קובע את התנאים בין המעביד לבין העובד ביחס לתפקידם ואחריותם, תשלום השכר והיחסים הכלליים. המעסיק, אחראי מבחינה משפטית על תשלום שכר העובד והטבות אחרות המוטלות עליו על פי החוק, בעוד שמהעובד, מצופה לבצע בחריצות את תפקידיו שהוגדרו לו בתיאור התפקיד. חוזה מנוסח היטב נותן הגנה טובה לשני הצדדים המעורבים כאשר התנאים המוסכמים אינם מבוצעים או מופרים.

חוזה מונע הפרת סודיות, גניבת סודות מסחריים מכם ותחרות בלתי הוגנת כלפיכם 
אחד היתרונות האולטימטיביים של עשית חוזים בכתב בעסקאות עסקיות הוא הזדמנות להסכים לסודיות ולסעיפי אי גילוי והגנה על מידע רגיש/סודי שלכם. כחלק מההסכם, על הצדדים הנוגעים בדבר, מבחינה משפטית, לשמור בסודיות את העסקאות המעורבות והמידע שהם משתפים ביניהם, והצד המפר הסכם סודיות זה, יחויב בפיצויים על פי ההסכם.
לא פחות חשוב, החוזה הכתוב עשוי גם לסייע לכם במניעת תחרות לא הוגנת כלפיכם מצד עובדים בכירים לשעבר או גורמים שלישיים שחשפתם אותם לחומרים סודיים שלכם, ועלולים לנסות לעקוף אתכם ולעשות הדברים לבד. אולם, יתרון זה ניתן להשיג רק על ידי העזרות בעו"ד מנוסה אשר ידע לנסח הסעיף באופן שאינו מפר את חוק ההגבלים העסקיים, שהינו חוק בעל סנקציות פליליות כבדות ביותר. 

חוזה חוסך מכם הליכי ליטיגציה יקרים
כאשר צד להסכם מפר את החוזה, ההסכם בכתב ישמש כהתייחסות ראייתית על מה שהצדדים הסכימו ביניהם ויסייע לקבוע מי באמת המפר. קיומו של חוזה כתוב, מקטין דרמטית את הסיכון שלכם להגיע להליכים משפטיים יקרים, ארוכים ומתסכלים, או לפחות לצמצם עבורכם את משך ההתדיינות המשפטית היקרה.

חוזה פותר לכם מראש שאלות בנושא אקסקלוסיביות ורישיונות שימוש Licensing))
חברות רבות מבקשות ממני להשיג עבורן בלעדיות בעסקאות של מכר רכש או ייצור טובין. בהקשר זה, בלעדיות פירושה הסכמה בין שני צדדים או יותר לרכוש מוצרים באופן בלעדי מהמוכר, ו-Licensing מתייחס לדוגמא לרישיונות שנותן בעל נכס רוחני או פיזי לאדם אחר לצורך שימוש או ייצור המוצר של בעל הנכס, בדרך כלל לתקופה מסוימת/מוגבלת.

המרכיב העיקרי בהסכמי בלעדיות הוא ההבנה כי המוכר הוא הספק הבלעדי של סחורות כאלה לקונה. הסכם זה מתרחש בדרך כלל ביחסים אנכיים בין עסקים כגון ספק ולקוח, ובהם הקונה מסכים לרכוש אך ורק מהמוכר. 

אולם, שימו לב!! הסכמות בע"פ בין צדדים על בלעדיות כאמור, עלולות להסתיים בכך שאתם תקראו לחקירה פלילית ברשות ההגבלים העסקיים (שכיום נקראת "רשות התחרות") באישום של יצירת הסדר כובל, עבירה שדינה מאסר ממושך. לפי כך, המלצתי החמה אליכם, קחו עו"ד מנוסה שינסח לכם הסכם או סעיף העומדים בדרישות החוק וימנעו ממכם את הסיכון הזה שעלול, גם אם לא יסתיים בהרשעה, להסב לכם עוגמת נפש רבה וחסרון כיס ניכר בקנסות כבדים ותשלום שכ"ט יקר.

חוזה מסדיר עבורכם מראש שאלות של סמכות של בתי משפט בארץ ובחו"ל
למעשה כיום כמעט כל החברות במשק עוסקות בצורה כזו או אחרת של מסחר בינלאומי, יהיה זה רכש ומכר של סחורה או ביצוע פרוייקטים ואספקת שירותים. במצב עניינים כזה, בדרך כלל, הצדדים לעסקה נמצאים במדינות או באיזורים גאוגרפיים שונים אשר בהם פועלות שיטות משפט שונות. כתוצאה מעובדה זו, היה ויעלה סיכסוך בניכם לבין הצד השני שיושב בצד השני של העולם, אחד מכם, עלול בנסיבות מסוימות, להיאלץ להגיש את תביעתו במדינת הצד השני או אולי אף במדינה שלישית בכלל – אז איך תדעו היכן להגיש את התביעה שלכם?

חוזה כתוב קובע לאיזה בית משפט בעולם תהיה מסורה הסמכות לדון בתביעה שלכם בהתאם להסכמות הצדדים ובכך אלמנט אי הוודאות שלכם לגבי היכן תתברר התביעה שלכם יורד דרמטית.

חוזה טוב עוזר לכם לתת שירות לקוחות טוב ולהיתפס כעסק רציני
אם ללקוחות שלכם ישנה בעיה או שאלה לגבי זכויותיהם וחובותיהם במסגרת ההתקשרות איתכם, הם יכולים לפנות לחוזה הכתוב בכל רגע נתון וזה ייתן להם את כל המידע שהם צריכים כדי לנסות לפתור אותה. סעיפי החוזה יתנו להם מענה מיידי בנושאים כמו: החזרות, זיכויים, מדיניות תיקונים, אחריות, קניין רוחני, הליך הגשת תלונות - כל הדברים שלקוח צריך לדעת! על ידי מתן מידע זה, במסמך המנוסח היטב על ידי עו"ד מנוסה, הלקוחות יחושו שהם מקבלים שירות טוב מספק רציני.

אז מה הם המאפיינים החשובים ביותר בחוזה שלכם? 
ראשית זה חייב לשקף את מה שיש לכם למכירה או שאתם מבקשים לקנות או לבצע ואיך אתם מעריכים שהחוזה יבוצע על ידכם והצד הנגדי.
בנוסף, שני הצדדים לעסקה חייבים להבין על מה הם הסכימו. זוהי נקודה שרבים מעורכי הדין מפספסים. משפטים ארוכים, חוסר פיסוק, רשימות של גרסאות שונות של אותה מילה, ניסוחי מילים ארכאיים וכדומה: כל אלה משרתים שום מטרה מלבד להרשים אותך כי עורך הדין יודע יותר ממך. אבל הוא לא! אז בואו נשתמש בשפה פשוטה, במשפטים קצרים וקולעים.

לאור כל האמור לעיל, אלה נושאי ה-MUST שחייבים להיות בכל חוזה שלכם כמינימום:

1. היקף (Scope) מלא של העבודה שיש לבצע, כולל כל התוצרים (deliverables).

2. ציר זמן כללי או אם ניתן, תאריכי יעד מדויקים עבור כל אבן דרך. ושום דבר ממה שדנתם בו עם הצד השני יכול להיות מחוץ לחוזה, אם אתה רוצים שזה יהיה אכיף/בר-אכיפה.

3. סכומי ותנאי תשלום. כמה ימים יהיה לאדם לאחר האספקה כדי לשלם את התשלום, וכיצד הוא ישולם?

4. הנסיבות שבהן ניתן לסיים/לבטל את החוזה וכיצד זה יבוצע. וגם אם גישור או בוררות הינם הכרחיים, החוזה צריך גם לתאר כיצד הם יתבצעו.

5. שמירת סודיות ו/או אי תחרות. דיברנו על החשיבות הרבה של שמירה על הסודות הקניין הרוחני שלכם. במידת הצורך, אחד הצדדים או שניהם יכול לבחור לכלול סעיף כזה בחוזה.

6. כל הסעיפים הקשורים לטיפול בהתחייבויות שלא בוצעו. אם, למשל, התשלום אינו מועבר עד לתאריך המוסכם, החוזה צריך לתאר מה דין האיחור (ביטול החוזה מיידית, מתן הודעה וזמן לתקן, תשלום פיצוי בגין האיחור וכדומה).

וחשוב מאד,

7. פיצויים מוסכמים. – כלומר, הצדדים יכולים לנסח בחוזה סעיף שבו הם מסכימים על סכום הפיצוי שישלם צד אחד למשנהו במקרה של הפרת החוזה וכל זאת מבלי להידרש לרוץ לבית המשפט ולהגיש תביעה ולחכות לפס"ד.

לסיכום: חוזה יכול לשפר את העסק שלכם ב-360 מעלות ולהגן עליו ועליכם

ניסוח הסכם פשוט אך מקצועי גורם לכם להיראות מקצועיים. זה מראה שאתם יודעים מה אתם עושים.
לבסוף, השתמשו בהסכם משפטי שנוסח על ידי עו"ד מנוסה ומקצועי המכיר היטב את העסק שלכם כי זה יגן על העסק שלכם בוודאות. סביר מאד שלקח לכם ולעסק שלכם, הרבה זמן להגיע למקום שבו אתם נמצאים היום. אל תסתכנו בתקלות ובהגשת תביעות משפטיות כנגדכם רק בגלל שהזנחתם את הבייסיק. ודעו, בניגוד למה שאולי חלק חושבים החוזה לא מערער את האמון, הוא יוצר אמון!

חשבו על זה כ-"רפואה מונעת", ואז עשו חוזים וחסכו כסף רב ועוגמת נפש מיותרת!

צרו איתנו קשר קריאל ושות’ - משרד עורכי דין ונוטריון


Contact Us

Share by: