השלכות וירוס קורונה (COVID-19) על עסקאות מיזוג ורכישה (A&M) בינלאומיות והצעות להתמודדות

השלכות וירוס קורונה (COVID-19) על עסקאות מיזוג ורכישה (M&A) בינלאומיות והצעות להתמודדות


 
נגיף הקורונה (COVID-19) ממשיך להשפיע על הקהילות שלנו ומקומות העבודה שלנו. ההערכה שלנו היא כי יהיו, לכל הפחות, השלכות שליליות משמעותיות לטווח הקצר עד הבינוני על עסקאות טרנספורמטיביות, במיוחד בעסקאות אסטרטגיות למיזוגים ורכישות (M&A) ופרייבט אקויטי (PE). עם זאת, הזעם שנגרם כתוצאה ממשבר זה אמור לספק לפעילים בשווקי המסחר וההון לקחים יקרי ערך בהתמודדותם עם השלכות המשבר על עסקאותיהם וצמצום הסיכונים בהתמודדות עם אירועים עולמיים שליליים עתידיים. במאמר זה ננסה להציג פעולות להתמודדות והקטנת השפעות הנגיף על שוק העסקאות הבינלאומי.

רקע

עוד לפני ההתפרצות, בין היתר בגלל הברקזיט, מלחמות סחר עולמיות, חוסר וודאות בבחירות בארה"ב ותנודתיות בשווקי הסחורות ושווקים אחרים, קצב העסקות הגלובליות הואט, כאשר פעילות עשיית העסקאות הגיעה לשפל של 6 שנים על ידי מספר מדדים. אמנם היה ניתן לחזות זאת באופן חלקי, אולם הערכתנו היא כי לאור המצב, הקצב בו יושלמו עסקאות פרטניות והיקפי העסקאות, ככלל, צפוי להמשיך ולהאט. הגורמים למסקנה זו הם פקטורים כגון: סנטימנט שלילי שנגרם עקב המצב וההגבלות הנדרשות מהאזרחים כגון שימוש במסיכות וריחוק חברתי, קשיים בלוגיסטיקה הבינלאומית ופגיעה בשרשרת האספקה, אילוצי הון כתוצאה מעלייה בהוצאות התפעול מחד וירידה בביקושים מאידך יקטינו המשאבים לעסקאות M&A וכן מגבלות מימון כגון: תמחור גבוהה, סכומי חוב נמוכים ודרישות חתימה על מסמכים רבים לטובת למלווים, כולל הידוק תנאי הלווים סביב דרישות לקריאה לכסף ודיווחים כספיים.

פעולות להתמודדות והקטנת השפעות הנגיף 

לפעילים בתחום המיזוגים והרכישות העומדים בפני סערת ה- COVID-19, כמו גם אירועים מאתגרים משמעותיים בעתיד, מומלץ לקחת בחשבון כמה פעולות לשיכוך השפעות הנגיף מהמתוארות להלן:

בדיקת נאותות (Due Diligence) נרחבת – עריכת חקירות בדיקות נאותות מעמיקות יותר לצורך הערכת פגיעות עסקית.

o תידרש סקירה מפורטת של שרשרת האספקה להבנת ההיקף הגיאוגרפי של הפעילות, רמת תלות בספקים, סיכונים עסקיים וזכויות משפטיות.

o ביצוע ניתוח חוזי מפתח להערכת זכויותיהם וחובותיהם של הצדדים, לרבות ביחס לסיום החוזה וכוח עליון. חקירה מעין זו תחייב גם סקירה רחבה יותר של      הוראות החוק שחל על החוזה, זכויות משפטיות המוענקות לצדדים מכוח החוק החל וסיכוני תביעות והתדיינויות משפטית.

o יהיה צורך לבצע בדיקות כושר פירעון בקפידה על מנת להעריך את היכולת לעמוד בפני נזקי נזילות והשפעת המשבר על מקורות המימון (במיוחד בבתי       מלון, מזון ומשקאות ותעשיות קמעונאיות מסורתיות). בדיקות אלו יהיו משמעותיות בעיצוב וניהול המו"מ על אמות המידה הפיננסיות מול ספקי האשראי.

o יש לעקוב אחרי שינויים פוטנציאליים בחוקים או בהתנהלות שצפויים להתעורר כתוצאה מהמשבר, כגון מדיניות לעזיבת מקום עבודה הנובעת 
    מ-COVID19 , וכיצד הדבר ישפיע על פעולות שוטפות וענייני ציות.

o יש לערוך בקרה על ציות לחוקים ותקנות קיימים וחדשים הנוגעים למגיפה. בפרט, למעסיקים עלולה להיות חבות כלפי עובדים אשר חלו ב- COVID-19         בגין אי אספקת מקום עבודה בריא ובטוח, וכן כלפי עובדים באופן כללי הנוגעים לסיום העבודה או להפסקתם.

o הערכות של פרוטוקולי ניהול סיכונים, פיטורים תפעוליים וסוגיות ציות כדי להבטיח המשכיות עסקית במקרה של שינוי חוקים או משבר באזורים גאוגרפיים      ספציפיים.

הוראות חוזיות - גמישות נוספת לכיסוי מקרים בלתי צפויים, מקומיים וגלובליים. בין אם ניהול משא ומתן על הסעיפים כעת או קריאת הוראות הסכם רכש     לאור ההשפעות הנוכחיות של המגיפה שנוסחו לפני הידיעה עליה. משאים ומתנים מחודשים כבר מתקיימים וימשיכו להתקיים בעיקר בעניינים הבאים:

o מצגים / אחריות - קונים ומוכרים יצטרכו לבדוק בקפידה את המצגים (Representations) וההתחייבויות (Warranties) של הסכמי הרכישה שלהם, בין         היתר, להכין בזהירות את לוחות הזמנים של הגילוי (Disclosure) לצד השני בכדי להתמודד עם כל השלכות המשבר, במיוחד בכל הנוגע למשאבי אנוש       והסדרי עבודה ביתית חלופית והפרת התחייבויות לעסקים בשרשרת האספקה. הצדדים לעסקה יצטרכו לאזן זאת עם המטרה לצמצם ככל האפשר את      ההחרגות בגין נגיף ה- COVID-19 מהכיסוי הביטוחי בפוליסה לכיסוי מצגים ואחריות (Representation & Warranty), מכיוון שסיכונים ידועים אינם צפויים    להיות מכוסים בפוליסות אלה. יתרה מזאת, מצגים ספציפיים (למשל לגבי תכנון בלתי צפויים, פרוטוקולים וכדומה) בנוגע למשבר עשויים להפוך לחלק          מהלקסיקון של הסכמי הרכישה ונוהג סטנדרטי יותר.

o זכויות מחוץ לתאריך / סיום - ככל הנראה פרק הזמן שבין ביצוע עסקה להשלמתה לצורך קבלת אישורים ממשלתיים עלול להתארך. כתוצאה מכך, יתכן       שהתאריך החיצוני לעסקאות עשוי להיות ארוך יותר מאשר בעבר בכדי להתאים את משך הזמן לקבלת אישורים או להגדיל את הוודאות בעסקה. למרבה       האירוניה, תקופות ביניים ממושכות, תוך מתן אפשרות לזמן רב יותר למלא את תנאי הסגירה, יתנו, אולי, לרוכשים הזדמנות גדולה יותר לבטל את העסקה     בגלל השפעה שלילית מהותית. כמו כן, חשוב להבטיח, כיום יותר מתמיד שזכויות ביטול העסקה במסגרת ההתחייבויות בהסכם מימון תואמות לחלוטין את     זכויות ביטול העסקה במסגרת הסכם הרכישה.

o אישורים ממשלתיים ואחרים - יש להתאים בזהירות את ההסכמים המותלים המפרטים את רמת המאמצים שיש לנקוט בכדי לקבל אישורים נדרשים,             לאור הצורך בצעדים נוספים ליצירת אינטראקציה עם צדדים חדשים עסקה במקום אלו שהועברו מתפקידם או התחלפו כולל פקידים במערכת                     הממשלתית הביתית או צדדים חוזיים, וכתוצאה מכך תקופות ממושכות לקבלת הסכמות. 

o התאמת תנאים - בעוד שמוכרים יתנגדו להפחתת הוודאות בעסקאות הנובעת כתוצאה ממצבים ספציפיים הקשורים למשבר, אם פעילות ה- M&A תאט,     סביר להניח כי המינוף של הקונים יגדל. אם כן, יש לדאוג לתנאים ספציפיים המותאמים לציפיות כתוצאה המשבר אשר עשויים להפוך לחלק מהסכמי             הרכישה.

o מצגים וביטוח אחריות - סביר להניח כי פוליסות אלו אינן נותנות מענה למשבר. הציפייה היא שההשפעות של משבר, מכיוון שהן ידועות בחלקן, יוחרגו            מהכיסוי וכבר ניתן לראות דפוס שימוש בהחרגות על ידי מבטחים שונים וכדאי לתת על כך את הדעת ולמצוא פתרונות. אנו עשויים לראות גם עלייה                בפוליסות ביטוח לאנשי מפתח.

o שינוי או השפעה שלילית מהותית - מקובל לחתוך החוצה מההגדרה של שינוי או השפעה שלילית מהותית (Material Adverse Change/Effect) אירועים     ידועים המשפיעים על עסק. לפיכך אנו רואים אזכורים ספציפיים ל- COVID-19, אפידמיה ופנדמיה כנמצאים מחוץ לנסיבות שיכולות לאפשר העלאת            טענת השפעה מהותית לרעה. עם זאת, על הצדדים לעסקה לנסות להתאים הגדרה זו בהקשר של COVID-19 ומצבים אחרים, בכדי לקחת בחשבון את      החמרת התנאים הקיימים עקב המשבר באזורים גאוגרפיים בהם פועלת חברת או העולם בכללותו.

o הסכמות סטנדרטיות - בהתחשב בהגבלות שנדונו לגבי נסיעות ופגישות, יהיה צורך לבחון את הסעיפים הסטנדרטיים לגבי זכויות גישה כדי לאפשר זכויות     ביקור "וירטואליות" ופתרונות אחרים. בנוסף, המוכרים יזדקקו לפטור מהתנאים הסטנדרטיים הללו בכדי שיוכלו לנקוט בצעדים "חירום" כדי לשמר את         העסק הנמכר מבלי לבקש הסכמת הרוכש.

o קופסה נעולה - בהתחשב באי וודאות בנוגע לביצועים וחשבונות חייבים, אנו עשויים לראות עסקאות שהתבססו בתחילה על מכניזם של תיבות נעולות            (Locked Box) (קביעת מחיר סופי לעסקה במועד החתימה ללא כל התאמות בהמשך) לחזרה לסעיפי ההתאמות המסורתיים להון החוזר כדי להגביל            את הסיכונים הכרוכים בירידת ההון החוזר עבור הקונים.

o תנאי מימון - יש לצפות ולהיערך לבדיקה מתמשכת של אמות מידה פיננסיות שכן לווים עלולים לעמוד בפני צרכי הון חוזר בלתי צפויים ובדיקות בלתי           צפויות של אמות המידה. בעסקאות דלות קובננטים מחד והגנות מאידך (Cov-lite Deals) אנו צופים כי המלווים יתמקדו יותר ויותר בחיזוק ההגנות סביב     דרישות דיווח כספי ודרישות מתן הודעה. בתחום ההלוואות הישירות של הפרייבט אקויטי, אנו צופים כי ספונסרים של הפרייבט אקויטי וחברות פורטפוליו      יהיו פעילים בהשגת כתבי ויתור (waivers) לקובננטים, כאשר צפויה הפרה באמות המידה הפיננסיות שלהם. בהתאם לכך, זהו תחום נוסף של תיעוד              הלוואות שצריך להיות נתון לבדיקה מוגברת של המלווים והלווים בחודשים הבאים.

מסקנות: לחשוב קדימה, לחשוב חיובי

התקווה של כולנו היא כי מגפת COVID-19 היא טרגדיה קצרת טווח. עם זאת, השווקים מתמודדים מעת לעת עם משברים שונים ואולי פחות חמורים אך בעלי השפעה דומה. השחקנים הפעילים בתחום המיזוגים והרכישות האסטרטגי ומשקיעים פרטיים בשוק ההון הפרטי יכולים לעשות שימוש בחלק או בכל האמצעים המתקנים שאוזכרו כאן כדי לשפר את התכנון שלהם ולהפחית את הסיכון. בנימה זו, מבחינה מסחרית, תוצאה מועילה של תקופה זה עשויה להיות שכולם יגדילו את התכנון שלהם סביב יצירת וודאות בעסקאות והערכות שווי.

הערה: המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי בנושא המאמר ואינו בא להחליף את הוראות החוק והתקנות הרלוונטיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
לשאלות והבהרות בנושא אנו עומדים לרשותכם בכל יום ובכל מצב בטלפונים: 03-9119962, 0523-529952


צרו איתנו קשר קריאל ושות’ - משרד עורכי דין ונוטריון


Contact Us

Share by: