כיצד ניתן להגביל את ההשפעות של נגיף הקורונה (Covid 19) על שרשרת האספקה הבינלאומית

כיצד ניתן להגביל את ההשפעות של נגיף הקורונה (Covid 19) 
על שרשרת האספקה הבינלאומית


נגיף הקורונה (Covid 19) יצר מצבי חירום בריאותיים וחברתיים נוראים בסין, אשר הביאו לנקיטת צעדים חריגים של הסדר הציבורי שנדרשו להכלה של הנגיף, כמו הסגר, איסור נסיעות, השבתת אירועים ציבוריים ופרטיים וסגירת מפעלי תעשייה, משרדים ופעילויות מסחריות לפרק זמן מסוים.

לאחר שאושרה פתיחת המפעלים מחדש, החזרה לנורמליות הייתה איטית מאד מכיוון שעובדים רבים שנסעו לאזורים אחרים בסין לחג השנה החדשה הירחית, לא חזרו למקומות העבודה שלהם. הנתונים הנוכחיים על פתיחת המפעלים ומספר הצוותים הנוכחיים אינם חד משמעיים, ולגיטימי להטיל ספק באמינותם; לפיכך, לא ניתן לחזות מתי ניתן להגדיר את מצב החירום ככזה שהסתיים, או אם וכיצד יוכלו חברות סיניות למלא את העיכובים ופערי הייצור שנוצרו. בהחלט סביר מאוד להניח כי בחודשים הקרובים יבואנים ומפיצים יראו את מקביליהם הסיניים טוענים בדבר חוסר האפשרות לקיים את חוזיהם, מחמת וירוס הקורונה.

כדי להבין את גודל הבעיה, פשוט קחו בחשבון שבחודש פברואר 2020 בלבד, ה- China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT) או בעברית מועצת סין לקידום הסחר הבינלאומי (לשכת המסחר הסינית שמוטלת עליה לקדם את המסחר הבינלאומי), לבקשת החברות הסיניות, הנפיקו כבר כ-3325 תעודות המעידות על חוסר יכולת להשלים המחויבויות החוזיות שלהן עקב מגיפת הקורונה, בעסקאות בשווי של 270 מיליארד ין 
(כ-39 מיליארד דולר).

אילו סיכונים מהווה מצב זה עבור יבואנים ומפיצים ישראליים, ואילו השלכות יכולות להיות לו מעבר לגבולות סין?

ישנם סיכונים רבים, והנזקים הפוטנציאליים הם עצומים: סין היא "המפעל של העולם" והיא מייצרת כיום כ- 15% מהתמ"ג העולמי. לפיכך, אין זה סביר ששרשרת ייצור בכל מגזר תעשייתי אינה קשורה בחברה סינית אחת או יותר כספקית של חומרי גלם, חומרים מוגמרים למחצה או רכיבים ומוצרים מוגמרים.
אי-קיום מצד הסינים עשוי, אפוא, לגרום לאפקט דומינו של אי-הגשמות של יבואנים ומפיצים כלפי לקוחות הקצה שלהם או לעבר החוליה הבאה בשרשרת האספקה.

עקב העובדה שהנגיף מתפשט במהירות מדינות רבות יזמו עצירות ייצור ומצבי הסגר הדומים לאלה שתוארו בתקשורת העולמית בסין.

כדי להמחיש הבעיה, נבחן את המקרה של ספק סיני (צד א') המספק רכיב או מבצע שירות עבור חברה ישראלית (צד ב'), אשר בתורם מרכיבה (בסין או בחו"ל) את הרכיבים לידי מוצר מוגמר או סופי, שנמכר מחדש לצדדים שלישיים בישראל ו /או בחו"ל (צד ג'). אם צד א' הסיני מאחר מאד באספקה או לא מסוגל לספק את המוצר או השירות שלו לצד ב' הישראלי, צד ב' עלול למצוא עצמו חשוף לסיכונים של כישלון החוזה כלפי צדי ג' וכן הלאה לאורך שרשרת האספקה/רכש.

כעת, נבדוק כיצד לטפל במקרה בו צד א' מודיע כי לא יכול היה לקיים את החוזה מסיבות הקשורות למצב חירום עקב נגיף הקורונה, כמו במקרה של אמצעי מינהלי לסגירת המפעל, היעדר צוות עובדים במפעל בפתיחה המחודשת, חוסר האפשרות להשיג חומרי גלם או רכיבים מסוימים, חסימת שירותי לוגיסטיקה מסוימים וכו'. בסחר בינלאומי, מצב זה, קרי, מתן פטור מאחריות בגין אי ביצוע התחייבות חוזית, שהפך לבלתי אפשרי עקב אירועים שהתרחשו מחוץ לתחום שליטת הצד שאמור לבצע ההתחייבות, מוגדר בדרך כלל כ"כוח עליון" (Force Majeure). על הגנת כוח עליון ניתן לקרוא במאמרנו באתר בכתובת: https://www.aklawfirm.co.il/newpagebb2dac34.

כיצד ניתן להגביל את הסיכונים בשרשרת האספקה?

הדרך הטובה ביותר להגביל את הסיכון לתביעות פיצויים מחברות אחרות בשרשרת האספקה היא, לבקש אישור בזמן מהספק שלך על נכונותו לבצע את השירותים החוזיים על פי התנאים שנקבעו, ואז לשתף מידע זה עם החברות האחרות שהם חלק משרשרת האספקה.
במקרה של אי ביצוע חוזה כתוצאה ממקרה הקשור בנגיף קורונה, חיוני לבדוק האם האירוע המדווח נופל במקרים העלולים להוות גורם לפטור חוזי מאחריות, וכן לחייב את הספק לספק את הראיות הרלוונטיות. ההוכחה, אם היא מאשרת את חוסר האפשרות של ביצוע החוזה על ידי הספק, יכולה לשמש גם את הקונה, בתורו, כדי להפעיל את הגנת Force Majeure כלפי חברות אחרות בהמשך שרשרת האספקה.
אם ישנם סעיפי כוח עליון או מצב מצוקה (Hardship) בחוזה, יהיה צורך לבדוק מה הם קובעים מבחינת הודעה על אי האפשרות לבצע החוזה, תקופת השעיית ביצוע ההתחייבות, השלכות סיום החוזה, וכן מה קובעים החוקים המדינתיים החלים על החוזה.
על טענת מצב מצוקה (Hardship) בחוזה, ניתן לקרוא במאמרנו באתר בכתובת: https://www.aklawfirm.co.il/newpage955143b3

לבסוף, חשוב לזכור כי מרבית החוקים מחילים חובת אחריות על הצד שאינו הצד המפר להקטין נזקים הנגרמים לו כתוצאה מאי מימושו של הצד האחר. המשמעות היא שאם סביר או אפשרי, כי הספק הסיני יפר חובתו החוזית למשלוח, הצד הרוכש היה צריך לעשות כל שביכולתו כדי לתקן ולרפא זאת כלפי הצדדים שלישיים שלו, ובכל מקרה, לעשות כל מאמץ סביר למלא את התחייבויותיו החוזיות כלפי החברות האחרות המרכיבות חלק משרשרת האספקה; למשל על ידי השגת המוצר מספקים אחרים אפילו במחיר גבוה יותר.

 המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי בנושא המאמר ואינו בא להחליף את החוק והתקנות הרלוונטיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
לשאלות והבהרות בנושא אנו עומדים לרשותכם בכל יום ובכל מצב בטלפונים: 03-9119962, 0523-529952


צרו איתנו קשר קריאל ושות’ - משרד עורכי דין ונוטריון


Contact Us

Share by: